Hundtexter

lördag 7 januari 2012

Tandhälsa - tandlossning


Artikeln är ej granskad.

Veterinären Inger Wennerlund från Fjugesta har lång erfarenhet vad det gäller hundars tandhälsa. Hon föreläste februari 2010 i Örebro om hundars tandhälsa. Hon tycker att det finns mycket att göra med hundars tandhälsa, förebyggande. Hon menar att en av de vanligaste problemen med hundars munhälsa är att tänderna lossnar, så kallat Parodontit.

Parodontit kan man förebygga genom att ta sig tid att borsta hundens tänder dagligen. Det behöver inte vara specialgjorda tandborstar eller tandkräm till hund. Utan det fungerar utmärkt med en helt vanlig tandborste.

Får hunden tandvärk behöver den inte alltid visa det, men en kronisk infektion påverkar hundens immunförsvar och hunden kan lättare få andra sjukdomar till följd av tandvärk. Kroniskt infektion kan sprida sig till organ så som hjärta, lever och njure, vilket veterinär Wennerlund hänvisar till den erfarenhet hon har men även till forskning inom området.

En infekterad hundmun luktar illa, infektionen kan gå så långt att man inte kan vara i samma rum som hunden. Genom att regelbundet borsta hundens tänder, lär man sig att se förändringar i hundens slemhinnor, upptäcka traumatiska skador samt ökar hanteringen av sin hund. Detta leder i sin tur till en ökat ledarskap, vid korrekt hantering. Veterinär Wennerlund menar p åatt detta är enda sättet att förhindra parodontit. Vidare säger hon att om alla dessa kosttillskott som finns ute på marknaden till hund skulle fungera, då skulle vi människor även använda dessa preparat. Dock kan dessa produkter hjälpa till att hunden luktar lite mindre illa ur munnen och tandsten kan bli lite porösare men själva produkterna ger inte mindre parodontit.

På hundens tänder kan det uppstå en bakteriebeläggning som mineraliseras på tandytan, tandsten på hundens tänder är ett faktum. Veterinärspråk kallas det för patogenes. Detta är det som vi kan hjälpa till att borsta bort, vilket gör att tandsten inte kan bildas. Det är mineralerna i saliven som förkalkar placken och bildar tandsten. Själva bakteriebeläggningen får lättare fotfäste när det finns tandsten än vid enbart tandemalj. Detta gör att vid mycket tandsten får bakterierna lättare fäste och skapar inflammation.

Bakterierna bildar toxiner – gingivit, som ger blödande inflammerat tandkött. Om man inte behandlar detta leder det parodontit och det är obotligt. Tandköttsfickor är inte ovanliga på hundar med parodontit, vilket leder till syrespänningar och bakteriefloran bryter ner tandens stödjevävnad. Genom förändrad munmiljö till att bli syrefattig gör att rottrådarna bryts ned. I ett längre skede kan detta bryta ner käkbenet på hunden. Har det gått långt går det inte att laga och de skador som finns är således bestående.

De problem som kan uppstå på hundar kommer inte att märkas för än hunden är ett par år gammal. Wennerlund menar på att det ändå är av största vikt att börja borsta hundens tänder, dagligen redan från valpstadiet. Veterinären önskar att vi människor ska anamma samma syn på tänder på hund som vi har för oss människor. Det vill säga att man går till veterinären förebyggande en gång/år. Ta bort tandsten med professionell rengöring, vilket dock kräver narkos.

 Hon slår död på myten om att små hundar har färre tänder än stora hundar. Små hundars tänder är större i förhållande till käkens storlek till skillnad mot större hundar. Stora hundars tänder är mindre i förhållande till käkens storlek. Det som kan vara viktigt för en del hundägare att känna till, är att kortnosiga hundar har oftare problem med tandsten. Detta för att tänderna sitter trängre i munnen än hon normal nosiga hundar.  

Veterinär Wennerlund poängterade att alla hundar inte behöver få problem, men att vi i förväg inte kan säga vilka hundar som har anlag till att få parodontit eller inte. Det finns ett franskt företag som har utvecklat ett genetiskt test. Ett test som via saliven från hundar kan se om hunden låg i riskzonen eller inte. Dock trodde inte det franska företaget på någon bra genomslagskraft hos oss hundkonsumenter och därför finns inte testet idag på marknaden. Detta var cirka 15 år sedan detta test utvecklades. 

Fortsättning kommer om hundars tandhälsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar